​En la seva carta als Romans, Sant Pau anunciava que “la fe ve, doncs, de l’escolta, i l’escolta arriba per la predicació de la paraula de Crist” (Rm, 10,17), i posava en relleu, d’aquesta manera, que la fe, tot i ser un do de Jesucrist, depèn de l’anunci i del pas d’una escolta atenta. I, així, és com, des de l’apòstol nascut a Tars, aquesta afirmació s’ha arrelat en els temps actuals a través de nous formats per difondre la paraula de Déu.

Amb la recomanació de Sant Pau i des d’un petit estudi situat a casa seva, a la localitat altpenedesenca de Mediona, el locutor Joan-Albert Lligonya (Badalona, 1969) continua sumant minuts d’enregistrament sonor a un projecte que l’ha acompanyat des del 2020, i que veurà acabar, amb tota probabilitat, aquests últims mesos del 2024: es tracta d’Audiobíblia, un treball que permetrà escoltar, professionalment i per primera vegada en la història de la llengua catalana, els textos sagrats que conformen la Bíblia. Més concretament, la Bíblia Catalana Interconfessional, la versió més moderna i acurada de les Sagrades Escriptures en català.

“Seguint el ritme de la basílica de la Sagrada Família”, com ironitza l’expert en locució des de fa més de tres dècades i una de les primeres veus de Ràdio Estel, emissora que enguany celebra el seu trentè aniversari, aquest treball sense ànim de lucre ha permès Lligonya arribar a través de la seva veu a tots els racons de l’Antic i el Nou Testament. “Un cop acabi amb l’enregistrament dels Llibres Deuterocanònics ja podré dir que he pogut enregistrar vocalment i en la meva pròpia llengua el llibre més important de la història”, reconeix Lligonya, que és fill del desaparegut Jordi Lligonya, un dels primers diaques permanents que va haver-hi en tot l’estat espanyol. “El repte —precisa— també és un homenatge a ell“.

Conscient que l’esforç que ha hagut de fer ha estat majúscul, “però gratificant”, el seu projecte s’estén cada vegada a més suports, com ara a la plataforma Spotify, i no deixa de rebre contínues mostres d’ànim i d’escalf per part de múltiples veus de l’Església catalana, com ara des de l’Associació Bíblica de Catalunya, impulsora de la Bíblia a la qual Lligonya ha posat veu.

Qualsevol suport econòmic és vàlid per continuar mantenint obert aquest nou canal d’irradiació bíblica, el qual, un cop estigui enllestit, es vol apropar a diversos públics: “Des del catòlic que llegeix la Bíblia assíduament fins a l’estranger que vol aprendre el català, passant per persones amb minusvalidesa visual que només poden comprendre la paraula de Déu a través del so”, indica el locutor, que amb aquesta obra encén un nou altaveu bíblic a Catalunya.

Article publicar a l’agència Flama el 27 d’octubre de 2024 per Xavier Pete

Ves al contingut