Associació Bíblica de Catalunya

Crònica LII Jornades de biblistes de Catalunya

 LII Jornades de biblistes de Catalunya

Un cop més la Casa d’Espiritualitat Claret de Vic va acollir una bona colla de biblistes de diferents indrets de Catalunya, les Balears i del País Valencià els dies 2, 3 i 4 de gener. L’Enric Cortès va ser l’encarregat de fer la presentació d’aquestes jornades. En primer lloc va recordar que el tema d’enguany era la continuació del de l’any passat, que s’havia centrar preferentment en l’AT: «Tradició i reinterpretació (a propòsit de la Dei Verbum)». Concretament al voltant de dos passatges de la Bíblia: Nm 21,6-9 (la serp de bronze) i Is 5,1-7 (el cant de la vinya). Va destacar que aquesta vegada ho faríem, sobretot, des del NT i que  tindríem el privilegi d’escoltar un parell de ponències des de la perspectiva de la patrística.

Sens dubte que un lloc destacat dins d’aquestes jornades va ser l’exposició del treball «La significació de la Constitució Dei Verbum 50 anys després» que van redactar l’OriolTuñí, l’Armand Puig i l’Enric Cortès. Si els assistents a les jornades vam trobar excels el treball, no ho va ser menys el diàleg interdisciplinar que va tenir lloc després de l’exposició, amb teòlegs de sistemàtica i de moral de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Les ponències sobre la serp bronze i el cant de la vinya, molt interessants i enriquidores, van palesar l’esperit seriós i científic dels estudiosos de la Paraula:

Damià Roure. La serp en el desert i la interpretació al·legòrica de Filó d’Alexandria.
Oriol Tuñí. La serp de bronze: Nm 21,6-9 i Jn 3,14-15.
Toni Pou. La serp de bronze: Nm 21,6-9 i Jn 3,14-15 (vers una interpretació psicologicosimbòlica).
Albert Viciano. La interpretació de Nm 21,6-9 en els Pares de l’Església (des del segle II fins a Origenes).
Jenny Read-Heimerdinger. El càntic de Is 5,1-7 en Lc.
Josep Rius Camps. El càntic de Is 5.1-7 en els sinòptics (còdex Bezae).
Josep Sastre. El càntic de la vinya (Is 5,1-7) en els pares (segles (IV-V).

Vam dedicar una part important de les jornades a les assemblees per parlar de les publicacions, dels projectes, de les informacions sobre l’ABCAT i de l’economia de l’Associació. De les fites assolides durant l’any passat cal destacar la nova pàgina web de l’associació (www.abcat.cat), la BCI a internet (www.bci.cat) i la celebració al seminari de Tarragona dels 40 anys de la nostra Associació.

Finalment vam acordar la propera cita per als dies 29-31 de desembre de 2014 a Vic per celebrar les LIII jornades de biblistes a Vic.

 

Exit mobile version