Els Cursos Bíblics d’Estiu són un clàssic d’aquesta estació de l’any a les diòcesis catalanes, els quals tenen a Tarragona la seva seu. Enguany s’han programat del 7 a l’11 de juliol al Seminari-Casa de Cultura de la capital tarragonina. Queda lluny aquell 1974 quan aquests cursos van néixer per a la formació i aprofundiment de la Paraula de Déu, per a monitors en l’àmbit de la pastoral. De llavors ençà, els Cursos Bíblics han evolucionat i d’aquests en són partícips molts altres agents pastorals i de l’àmbit de la docència.
Sortosament, “la participació en els Cursos Bíblics no ha decaigut. Ans al contrari: s’ha recuperat i fins i tot incrementat en els anys posteriors a la pandèmia del Covid-19, amb persones que els segueixen en continuïtat, i d’altres de nous que s’hi incorporen”, explica Esperança Amill, directora del Secretariat Diocesà per a l’Animació Bíblica de Tarragona i vicepresidenta de l’Associació Bíblica de Catalunya (ABCAT), l’entitat impulsora dels cursos formatius d’estiu.
Els cursos estan oberts a tots aquells que desitgin conèixer les Sagrades Escriptures i aprofundir en aquest coneixement. Ofereixen un mètode d’estudi que ajuda a fruir de la Paraula, a viure més a fons la fe i a comunicar-la als altres. Els responsables no dubten a afirmar que “tan sols amb el coneixement de la Paraula i l’ajut de l’Esperit Sant farem una Església més dinàmica, una Església de conviccions fermes, sempre conscient i compromesa, una Església viva i present en el món”.
Aquest estiu són una cinquantena els cursetistes inscrits, principalment de l’arxidiòcesi de Tarragona, però també de la resta de bisbats de Catalunya i fins i tot de més enllà. Com indica Esperança Amill, el perfil dels participants és molt variat.
Tot enfortint la col·laboració mútua que des de fa temps hi ha entre l’ABCAT i l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós, els Cursos Bíblics d’Estiu tenen el reconeixement acadèmic de tots els instituts de ciències religioses de Catalunya i Balears. Es poden cursar, com sempre, com a alumnes oients (certificat d’assistència al final), com a assignatures optatives del batxillerat (2ECTS) o la llicenciatura (2ECTS) en Ciències Religioses a l’Institut de Ciències Religioses, o com a curs de formació permanent del professorat.
Programa d’aquest estiu
El curs del matí, de 9.30 a 13.00, està dedicat al Nou Testament, dirigit pels professors Joan Ferrer i Begonya Palau. És una presentació del llibre dels Fets o Actes dels Apòstols, que és la segona part de l’Evangeli segons Lluc. Es farà una lectura seguida i comentada dels fragments més significatius del llibre a fi de posar en relleu els grans temes teològics i les dificultats que van sorgir en els temps dels orígens de la fe i de les comunitats cristianes.
El curs de la tarda, de 16.00 a 19.30, tracta l’Antic Testament i, en concret, el llibre del profeta Isaïes. El curs, impartit per Joaquim Malé, s’endinsarà en aquest profeta fascinant tan estimat pels primers cristians i, per tant, que fou considerat una veu autènticament profètica per les primeres comunitats de seguidors del Senyor ressuscitat.
A més a més, els cursos tenen el valor afegit de la bona convivència que generen. Com bé diu Esperança Amill, “ens permeten compartir vida, inquietuds i sentir-nos Església, moments de pregària al matí i, qui vulgui, participar de l’eucaristia a la tarda”. Paral·lelament s’organitzen visites culturals a la Tarragona romana i monumental al migdia i al vespre, “que complementen els cursos i fan caliu entre professors i alumnes. En definitiva, un bon bagatge”, conclou Amill.
Joan Boronat
Font: Catalunya Cristiana