Associació Bíblica de Catalunya

L’Associació Bíblica de Catalunya celebra cinquanta anys dedicats a la Paraula de Déu

​El dia 21 de setembre de l’any 1974, festa de sant Mateu, apòstol i evangelista, l’arquebisbe Josep Pont i Gol signava el decret d’erecció de l’Associació Bíblica de Catalunya, amb seu a l’arxidiòcesi de Tarragona. D’aquest moment ja han passat els primers cinquanta anys, i l’ABCat continua el seu servei d’apostolat bíblic.

Per a celebrar aquest primer mig segle de vida, el dissabte dia 28 de setembre va tenir lloc una eucaristia en acció de gràcies i un acte institucional a Tarragona. La missa, que va celebrar-se a la Catedral, va ser presidida per l’arquebisbe Joan Planellas i van concelebrar, entre altres, diversos preveres vinculats estretament amb l’Associació: Mn. Joan Magí, Mn. Armand Puig, Mn. Josep Lluís Arín o el P. Agustí Borrell, o.c.d.

Arquebisbe Joan: «La Paraula de Déu “surt” de casa seva i s’encamina al llarg dels camins del món»

Durant l’homilia, l’arquebisbe Joan Planellas va fer un repàs de la trajectòria de l’ABCat, i va glossar dos temes: «D’una banda, l’immens esforç que s’ha fet a Catalunya al llarg del segle XX per tal de tenir acuradament traduïda la Bíblia al català, i, en segon lloc […] l’absoluta importància de la Paraula de Déu en la vida de la nostra estimada Església.» En aquest sentit, va apuntar alguns precedents del treball de l’Associació Bíblica, com van ser la Bíblia de l’Institut d’Estudis Catalans, a la dècada de 1910; el treball de l’Obra del Sant Evangeli, de 1921, i a partir de 1924 a través del Foment de Pietat Catalana; o també, posteriorment, la Fundació Bíblica Catalana i la Bíblia de Montserrat, a la dècada de 1960.

D’altra banda, Mons. Planellas va posar en valor la Bíblia Catalana Interconfessional que l’ABCat va treballar, sobretot, entre 1983 i 1993: «Es tracta d’una edició molt curosa en el llenguatge i en la traducció de l’original grec o hebreu, actualitzada en el llenguatge d’avui i que, fins i tot, té autoritat lingüística en ella mateixa», va destacar.

L’Arquebisbe de Tarragona, fent referència a l’evangeli proclamat durant la celebració, va recordar que «la Paraula eterna i divina entra en l’espai i en el temps i assumeix un rostre i una identitat humanes». També va explicar que «la Paraula de Déu “surt” de casa seva, de la comunitat cristiana, “de la casa de la Paraula” que és l’Església, i s’encamina al llarg dels camins del món per trobar el gran pelegrinatge dels pobles en la recerca de la veritat, la justícia i la pau».

«La Bíblia és “el gran codi” de la cultura universal […]. De tot aquest vast capítol de fe i de bellesa en la història de la cultura, se n’han beneficiat especialment els creients en llur experiència de pregària i de vida, […] però per a tothom, creients o no, les obres inspirades en l’Escriptura són un reflex del misteri insondable que envolta i és present en el món», va dir.

Acte institucional al Seminari

Un cop acabada la celebració eucarística va tenir lloc l’acte institucional al Centre Tarraconense El Seminari, que va començar amb la intervenció de la vicepresidenta de l’ABCat, M. de l’Esperança Amill, la qual va recordar que es tracta d’una associació «interconfessional, formada per biblistes experts i per altres creients, famílies i comunitats que sentim un amor profund per la Paraula de Déu». En aquest sentit, va assegurar que «al llarg d’aquests cinquanta anys, l’Associació, un veritable do de Déu per a l’Església que peregrina en terres catalanes, ha donat molts fruits». Per la seva part, l’arquebisbe Joan va expressar unes paraules d’agraïment «per l’ingent esforç que s’ha fet durant tots aquests anys».

Posteriorment, va ser el Dr. Armand Puig, actual director de l’Agència de la Santa Seu per a la Valoració i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques, qui va prendre la paraula per glossar la història de l’Associació Bíblica de Catalunya, remuntant-se ja al segle XIII, amb la traducció al català del Salteri, de Sa Bruguera, i al segle XIV, amb la primera Bíblia completa en català, de Peiresc.

Referent a la Bíblia Catalana Interconfessional, el Dr. Puig va destacar alguns aspectes: «La seva inclusivitat, amb cinquanta persones treballant-hi, el seu caràcter ecumènic i la seva naturalesa com a monument a la llengua catalana en la seva essència». Així mateix, va assegurar que és «una Bíblia apta per a l’ambó, la càtedra i el carrer, és la pedra fonamental de l’Associació Bíblica». D’altra banda, Mn. Armand Puig va plantejar alguns dels principis que han mogut els membres de l’ABCat: «L’amor a la Paraula i a l’Església, l’amor a la llengua, la gratuïtat, la cohesió entre els membres actius en la recerca i la unió de l’estudi i la divulgació bíblica.»

Joan Ferrer, president de l’Associació Bíblica, en la seva intervenció, va tenir unes paraules d’agraïment a algunes persones que han estat essencials en la tasca de l’ABCat, com el P. Guiu Camps, Mn. Armand Puig, que va ser el director i impulsor de la BCI conjuntament amb el P. Agustí Borrell, i Mn. Joan Magí, «l’home que es va creure el Concili Vaticà II i que va fer que s’encarnés a les Esglésies de Catalunya». Ferrer també va expressar que «el servei que fem d’amor a la Paraula de Déu, a l’Església i a la llengua i la cultura catalanes, en paraules de Mn. Magí, agrada a Déu».

La darrera intervenció de l’acte va anar a càrrec del Dr. Andreu Muñoz, delegat diocesà per a la cultura, que va recordar que «la cultura cristiana està amarada de la Paraula de Déu, que ens alimenta i també ens permet transferir-la a través de les accions culturals que l’Església realitza per a l’evangelització».

Finalment, l’acte va cloure amb la presentació d’un vídeo que s’ha produït per a commemorar el cinquantè aniversari de l’Associació Bíblica de Catalunya i que fa un repàs de la seva trajectòria i de la tasca que ha dut a terme fins ara, i també amb un concert que va oferir el Cor Jove de la Schola Cantorum dels Amics de la Catedral de Tarragona. El dinar de germanor va posant punt final a aquesta jornada de celebració.

Publicat a la pàgina web de l’Arquebisbat de Tarragona. En aquest enllaç hi trobareu una galeria fotogràfica de la jornada.

Exit mobile version